Persoonlijke lening

Een van de vele verschillende soorten leningen is de persoonlijke lening. Wanneer u een groot bedrag wilt lenen, kunt u het beste voor deze vorm van lenen kiezen.

Veel afspraken

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening maken de kredietverstrekker en de kredietnemer veel afspraken over de lening. Er wordt vastgelegd hoe hoog de lening wordt en hoelang de kredietnemer erover mag doen om de lening af te lossen. Daarnaast wordt de rente die de kredietnemer moet betalen over de lening vastgelegd evenals de aflossingen van de lening. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoeveel de kredietnemer per termijn moet betalen.

Vast bedrag per termijn

De kredietnemer betaalt elk termijn een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Bij het begin van de lening bestaat dit bedrag uit meer rente en minder aflossing maar later verandert dit.

Aflossen van een persoonlijke lening

Als u een deel van de persoonlijke lening heeft afgelost, kunt u dit bedrag niet opnieuw opnemen. Tevens kunt u vaak geen extra bedragen aflossen of moet u hier een boete voor betalen.

Voordelen en nadelen

Een persoonlijke lening biedt veel zekerheid en overzicht. Voor sommige mensen is dit handig, maar anderen hebben meer flexibiliteit nodig. Het grootste nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente vaak hoger is dan die van een doorlopend krediet. Daarnaast heeft u geen profijt van de rentedalingen, omdat de rente van een persoonlijke lening niet variabel is.


Previous page: Doorlopend krediet
Volgende pagina: Hypotheek vergelijken